New Travel

Sydafrikas outforskade pärla

 
Oyster Bay – Paradiset  

Efter två veckors rundresa i södra Sydafrika med allt vad det innebär av intryck, gjorde vi ett fem dagars stopp i Oyster Bay. Närmast hade vi tillbringat ett par dygn i Kariega Game Resort och tänkte att det skulle bli svårt att bräcka vistelsen där. Vid fyra tillfällen satt vi i jeepen och spanade efter vilda djur och vi kan inte klaga på utdelningen. Boendet var också mycket trevligt och generöst tilltaget. Samma generositet visades i restaurangen, där vi åt frukost, lunch och middag. Här saknades inget och vi gick till sängs med ständigt paltkoma. Personalen överraskade oss under en middg med spontan sång och dans. Oförglömligt.

Så anländer vi då till Oyster Bay efter att ha färdats på dammig grusväg ett antal mil. Vi befinner oss ca 10 mil sydväst från Port Elisabeth, utmed Indiska Oceanen.

Här betar tusentals boskap på de enorma markerna. Förutom korna syns inte mycket till liv här. Det är bara stort, ödsligt och vackert. Så ser vi skylten till Oyster Bay Lodge, där vi är inbokade för fem nätter. Det är ett väl inhägnat område och sedan vi blivit insläppta av ägaren, Hans, blir vi stående på vägen, då hans hästar vägrar släppa oss förbi. Hans kommer till undsättning och vi kan sakta färdas vidare ner mot Lodgen, där vi välkomnas av Jean André, som fungerar som restaurangchef mm.Vårt boende är ett ombyggt stall så läckert inrett och genast känner vi oss väldigt hemma. Vårt badrum är större än sovrummet. Badkaret är placerat mitt i badrummet. Här inne finns också en öppen spis! Det är inte lyx i vanlig bemärkelse utan mer präglat av mycket god smak som ger en känsla av hemtrevnad.

Oyster Bay Lodge är ett fulländat ställe att bearbeta intrycken från resan, att landa i sig själv, njuta av nuet och framför allt av vidderna, havet, snäckorna och den vackra ödsligheten. Ägaren av stället, Hans, ursprungligen från Holland, åker runt i sin öppna jeep och kollar att allt är OK. Hans domäner är ganska omfattande med en kustremsa på flera kilometer. I hans stab ingår Jean André, som är en nallebjörngo kypare/restaurangchef/kock som delar dessa arbetsuppgifter med Adam, som är lodgens galenpanna, samt med Adams hustru. Dessa personer sätter sin prägel på stället och man känner att de vill göra din vistelse på lodgen till något du aldrig glömmer.

Dagen börjar med en rätt bastant frukost efter ett bad i poolen. Sedan kan man lägga upp dagen som man vill, med ridning av Hans hästar, cykelturer eller bara lata sig. Middagen serverades sedan man tänt brasa i matsalen och mörkret börjat lägga sig. Det serverades alltid fyra rätter och alltid mycket smakligt och vackert upplagt. Goda viner därtill.

De långa promenaderna utmed havet har nog satt de djupaste spåren. Vågornas ständiga dånande, letandet efter de vackraste snäckorna, den vackra ödsligheten, sanddynerna och fågellivet. Timmar av vandring utan att möte en enda människa.

Om man trots allt skulle vilja se lite mer av folkliv var det inte långt till St. Francis, som är en mycket charmig liten kuststad med otroligt vackra hus. Samtliga hustak var valmade och stereotypa höghus lyste med sin frånvaro. Det är en mycket vacker liten stad väl värd att besöka.

Sandstranden var här utbytt mot klippstrand och vågorna slog våldsamt mot klipporna. Men, det gick att hitta ett eget ”badkar” där man kunde löga sig. Att ge sig ut i vågorna var inget att tänka på.

Hemma igen på lodgen dukar vi upp färsk frukt, häller upp varsitt glas av gott vin och sätter oss ute på vår veranda och bara njuter innan det är dags för middagen.

De fem dagarna gick snabbt och slutligen måste vi ta farväl av detta paradis. Det går inte riktigt att förklara det storslagna med detta ställe men kanske ligger det i att det lilla blir så stort. Att gå barfota i sanden, att vara så ensam på så stora vidder, lyssna till vågorna och varken tänka bakåt eller framåt. Du är i nuet.

Margareta Britting och Jaroslav Vlasak

Månadens raket!

Kuba ett fantastiskt spännande resemål där vi nyss har varit…
kuba1rocket-green-200

Kuba är den skimrande pärlan i Karibien där salsans rytm dikterar livet, där tobaksfälten stolt vajar och där Havanna hänför med sin säregna skönhet. Denna resa blir ett minne för livet och en hyllning till uttrycket Carpe Diem. Följ med på en rundresa genom tobak- och sockerodlingar, från huvudstaden Havanna till det koloniala Trinidad!

 

Kontakta oss

Ni har väl inte missat våra nyhetsbrev?

Fyll i er e-post nedan så ser vi till att ni får de i framtiden.

Din personliga resebyrå

där allt är möjligt!

Vi är medlemmar i:

Sociala medier:

 

New Travel AB

Trefasgatan 2, S-721 30 Västerås, Sweden

Tel/Phone: +46(0)21- 440 00 40